Hoofd Design Philips over lichtvervuiling

Geplaatst: 7 december 2010
Thema: Esthetiek

Rogier van der Heide is sinds maart chief design officer bij Philips Lighting. Hij houdt zich in die rol bezig met wat verlichting kan betekenen voor mensen in het dagelijks leven. Tijdens zijn presentatie op TedxAmsterdam richtte Van der Heide de aandacht vooral op de verspilling van licht. Lichtvervuiling is een groeiend probleem, waardoor in stedelijke gebieden nauwelijks nog sterren aan de nachthemel zichtbaar zijn.

Het behouden van het donker verdient volgens Van der Heide dan ook meer aandacht, omdat de mooiste vormen van lichtgebruik, in gebouwen of kunstwerken, ook baat hebben bij de inzet van donkere delen. Zonder duisternis geen licht wil hij maar zeggen. Architectuur moet daar meer rekening mee houden, vindt hij. Van der Heide ontwierp ook een lichtdemonstratie die dinsdagavond op de Stadsschouwburg werd vertoond.

Zijn presentatie bij TEDxAmsterdam:

Lees een interview met Van de Heide bij Bright

1 Reactie:

  1. Rogier van der Heide:

    Bedankt voor het plaatsen van het filmpje! Licht en donker zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en licht krijgt pas betekenis in ons leven wanneer donker daar ook een plaats in heeft. http://www.rogiervanderheide.com

© 2002- Platform Lichthinder