‘Grotere kans op depressie door licht tijdens slaap’

Geplaatst: 27 juli 2012
Thema: Gezondheid / Onderzoek

Elsevier, 24 juli jl.:

Constante blootstelling aan licht tijdens de nachtrust veroorzaakt mogelijk een depressie. Deze bevinding kan volgens wetenschappers een reden zijn voor de sterke toename van depressies in de laatste vijftig jaar. Dit zeggen onderzoekers aan de universiteit van Ohio na het afronden van een studie naar slapen in schemerlicht bij hamsters.

De proefdiertjes werden ’s nachts acht uur lang blootgesteld aan een hoeveelheid licht die gelijk is aan een televisie die blijft aanstaan. De hamsters kregen na vier weken last van symptomen die bij depressies horen. Zo waren ze minder actief en nam hun eetlust sterk af. De negatieve symptomen kunnen ook weer worden omgedraaid. Nadat de dieren twee weken in het donker mochten rusten, verdwenen de effecten.

Het is niet de eerste keer dat een onderzoek suggereert dat ‘lichtvervuiling’ tijdens het slapen negatieve effecten heeft. Eerder bleek al dat nachtelijke blootstelling aan licht kan leiden tot bepaalde typen kanker. In het brein van de hamsters is een eiwit ontdekt dat mogelijk een sleutelrol speelt in het effect van ongewenst licht tijdens een slaapsessie. Het stofje kon worden gemanipuleerd, waardoor de negatieve effecten van het schemerlicht verdwenen.

De laatste decennia is het aantal mensen met een depressie sterk gegroeid. Volgens de onderzoekers zou de grote hoeveelheid omgevingslicht, zoals lantaarnpalen en televisies, een reden voor de toename van depressies kunnen zijn. Of dit effect bij de mensen hetzelfde werkt, moet uit vervolgonderzoek blijken, maar het kan geen kwaad ’s avonds een uurtje eerder de computer uit te zetten.

3 Reacties:

 1. Marina:

  Het effect van lichtvervuiling wordt zwaar onderschat. Het is een enorme verstoring van de nachtrust en het woongenot!In het verleden zijn richtlijnen opgesteld voor straatverlichting, maar is dat nog wel van deze tijd?! Gemeenten hebben er geen belang bij om te investeren in het aanpassen van de verlichting (o.a. bewegingsensoren). Van mij mogen ze een groot deel verwijderen! Of op gezette tijden uit laten staan: hoeveel mensen hebben belang bij verlichting op een doordeweekse dag tussen bijvoorbeel 1:00 – 5:00uur ’s nachts? Zelf heb ik helaas een lantaarnpaal aan de achterzijde én voorzijde van de woning staan. Het verplaatsen is vanwege de geldende richtlijnen niet mogelijk, volgens de gemeente en kost ons nog eens heel veel geld. Ik zie er tegenop als ze de huidige armatuur gaan vervangen voor een hoog frequente armatuur. Gezellig in de tuin zitten is er niet bij. Daar zitten we mooi mee. Helaas vroeg de gordijnen dicht. Hoezo kans op depressie?!

 2. Willem:

  Ik woon op de hoek van de straat, voor mijn huis staat een hoge lantaarnpaal met een hele sterke lamp. Deze verlicht de voorkant van mijn 55 plus woning zo erg dat je de kleine letters van een verzekeringspolis zowat kunt lezen. Maar aan de zijkant van mijn woning in de andere straat staat ook een lantaarnpaal, ook deze lamp zet de woning in een zee van licht. De lampen staan minder dan 10 meter uit elkaar. Ik heb hierover een klacht ingediend bij de gemeente en er is ook iemand wezen kijken maar die zei dat de lampen in een bepaalt stramien staan en hier geen verandering in aangebracht zal worden. Maar dit is nog niet alles want aan de achterzijde van de woning ligt een kinderspeelveld en ook hier staat een erg felle lamp de hele nacht te branden. Kortom, het is niet normaal zoveel licht om je huis. Ook wij kunnen niet meer s, avonds van de sterrenhemel genieten, komt bij dat je ondanks al dat licht niet kunt zien wie of wat er aan komt lopen omdat je verblind wordt door het overdadige licht. Als je met je hand het licht afhermt zie je pas wie of wat er verderop loopt. Als het zomers warm is kan ik het slaapkamerraam niet openzetten omdat dan mijn slaapkamer helemaal verlicht wordt door de straatlantarens en dan niet goed slaap. Ik ben niet tegen openbare verlichting maar wel tegen overdadige te felle verlichting. Wat mij betreft mag de verlichting op de meeste plaatsen wel met 50% vermindert worden en de lantarenpalen 30% verder uit elkaar geplaatst worden.

 3. Anoniem:

  Als dit dan jaren bekend is… waarom zijn de gemeenten dan zo dat ze zich altijd willen laten gelden en geen respect hebben voor de burger?
  Nou? kom maar!

© 2002- Platform Lichthinder