Groningen, Heerenveen en Gelderland beloond voor energiezuinige openbare verlichting

Geplaatst: 26 november 2010
Thema: Economie / Openbare verlichting

De gemeenten Groningen en Heerenveen en de provincie Gelderland hebben tijdens het Klimaatcongres 2010 de OVL-awards gewonnen. Ze kregen de awards uitgereikt vanwege de bijzondere inzet en resultaten op het gebied van energiebesparing in de openbare verlichting en het terugdringen van lichthinder.

De gemeente Groningen werd verkozen tot winnaar in de categorie grote gemeenten (> 80.000 inwoners). De gemeente heeft bijna 20% energie bespaard door verlichting te dimmen. Daarnaast heeft de gemeente een nieuwe dimmer laten ontwikkelen om nog meer energie te kunnen besparen. De dimmer is bijzonder omdat hij vijf dimstanden heeft en op elk moment ingeschakeld kan worden. De dimmer is inmiddels in productie genomen en wordt nu ook door andere gemeenten ingezet.

Heerenveen is winnaar in de categorie gemeenten kleiner dan 80.000 inwoners. Ook deze gemeente heeft al veel bespaard en is bovendien bewust – en met succes – afgeweken van de landelijke richtlijnen voor verlichting. Daarmee heeft de gemeente er mede voor gezorgd dat deze richtlijnen thans worden herzien. Ook is Heerenveen initiatiefnemer van de Light Challenge, een wedstrijd waarin studenten worden uitgedaagd om innovatieve en energiezuinige verlichtingsoplossingen te ontwerpen.

In de categorie provincies is Gelderland ten slotte winnaar. De provincie bespaart veel energie op de openbare verlichting langs de provinciale wegen en is zeer actief in de ondersteuning van de eigen gemeenten. Ten slotte heeft Gelderland er als trekker van het IPO-project voor gezorgd dat alle Nederlandse provincies inmiddels werk maken van energiebesparing in de openbare verlichting.

(Bron: energiegids.nl)

© 2002- Platform Lichthinder