GroenLinks wil ledverlichting langs snelwegen

Geplaatst: 23 november 2011
Thema: Economie / Openbare verlichting

GroenLinks wil de 1.000 kilometer verlichte rijkssnelweg in drie jaar tijd van ledverlichting voorzien. Ledverlichting gebuikt minder stroom en bespaart hierdoor miljoenen euro’s.

GroenLinks zal aanstaande dinsdag bij de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Milieu dit voorstel doen. GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Als we in deze regeringsperiode elke dag 1 kilometer ledverlichting aanleggen, zijn we in drie jaar klaar. Dat lijkt me een haalbare ambitie.”

Sinds februari 2011 loopt een proef met ledverlichting op 6,5 kilometer van de A44 in Noord-Holland. Dat is meteen ook het eerste en enige stuk snelweg met ledverlichting wereldwijd. De energiebesparing op het proeftraject bedraagt jaarlijks 135.000 kWh. Dat staat gelijk aan 27 ton CO2 reductie.

GroenLinks heeft berekend dat als alle verlichting langs Rijkssnelweg vervangen wordt, jaarlijks 4.160 ton CO2-reductie bespaard wordt. Dat is 20 miljoen kWh, een besparing van 4 miljoen euro per jaar. Van Tongeren: “Het is duidelijk. De prioriteit moet naar verlichting boven asfalt. De investering voor de ledlampen vloeit dankzij de besparingen wel terug.”

Alle provincies en 85% van de gemeenten werken aan energiebesparing bij buitenverlichting. Die voortvarende aanpak van gemeenten en provincies staat in schril contrast met de aanpak bij Rijkswaterstaat. Van Tongeren: “Juist omdat de Rijksoverheid gemeenten voorhoudt om toch vooral te investeren in ledverlichting, is het niet uit te leggen waarom Rijkswaterstaat zelf zo traag en ogenschijnlijk ambitieloos is. GroenLinks wil niet langer wachten en roept het kabinet op door te pakken.”

2 Reacties:

 1. Jan:

  Het kan nog goedkoper/zuiniger:

  Bij weinig verkeer kattenogen zoals vroeger, en bij meer verkeer LED lampen in het wegdek (aan de zijkanten). Deze LED lampen behoeven veel minder vermogen te hebben, dan gemonteerd in een paal.
  Wat energie betreft: Met het energieverbruik van één lantaarnpaal kan men met LED’s in het wegdek al gauw rond 1 kilometer verlichten. Dat is pas energiebesparing. Alleen de kruispunten kunnen eventueel met lantaarns verlicht worden.
  Verder kunnen sensoren gebruikt worden: Bij geen verkeer het licht uit; als er een auto langs komt kunnen LED lampen zonder problemen even branden (maximaal enkele minuten als er daarna geen verkeer langskomt). Wat LED lantaarnpalen kosten wordt niet vermeld: Goedkoop zijn deze niet.

 2. W.Imminck:

  Beste Jan.
  Het mooiste van ledlampen ze zijn al goedkoper en ook inhet gebruik uiteraard.
  Wat led lantaarnpalen nieuw kosten,dan kom je op een prijs van ongeveer 600 euries denk ik.
  Daarom bouw ik de oude lantaarnpalen om met led lampen en zet ik de palen wat lager.
  Zie de achterpad verlichting in Ede west maar eens.
  afz.Will

© 2002- Platform Lichthinder