Een op de tien Nederlanders kan de slaap niet vatten

Geplaatst: 25 oktober 2004
Thema: Gezondheid

Uit het Dagblad van het Noorden van 25 oktober:

Slapeloosheid is een onderschat probleem voor de volksgezondheid en er wordt bij lange na niet genoeg tegen gedaan. Dat vindt medisch bioloog Ingrid Verbeek die maandag aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert op een onderzoek naar slapeloosheid.

“In de Verenigde Staten hebben ze al reclamecampagnes met de titel Wake Up America omdat slaaptekort een vergelijkbaar probleem is als slechte voeding of te weinig beweging”, zegt ze. “De gezondheid kan er flink onder lijden en vermindert de kwaliteit van het leven.”

Het probleem van slapeloosheid is typisch iets van deze tijd, vindt Verbeek. “Sinds de komst van het elektrisch licht zijn mensen gemiddeld anderhalf uur korter gaan slapen. Het is veel makkelijker om in het donker activiteiten te ondernemen. Met de 24-uurseconomie wordt het probleem alleen maar erger.”

Uit haar onderzoek blijkt dat zowel de slapelozen als huisartsen, psychiaters en andere hulpverleners het probleem niet serieus genoeg nemen. Zo’n 10 procent van de Nederlanders slaapt meer dan drie dagen per week te weinig. Maar een klein deel daarvan zoekt hulp bij bijvoorbeeld de huisarts. En die hulpverleners weten vervolgens niet wat ze er mee aan moeten omdat ze daar niet voor zijn opgeleid. Zo worden er in de helft van de gevallen slaappillen voorgeschreven. Terwijl gedragstherapie veel beter blijkt te werken.

Verbeek deed haar onderzoek onder de vleugels van de Groningse professor Ed Klip. Hij is een autoriteit op het gebied van slapeloosheid. Volgens Klip en Verbeek is controle over het denken belangrijk voor slapelozen. Mensen die veel wakker liggen, ontwikkelen een tegenzin tegen slapen. Ze worden extra gespannen als ze naar bed gaan, stellen het slapen langer uit of gaan juist veel te vroeg naar bed om in elk geval genoeg slaap te krijgen.

© 2002- Platform Lichthinder