Drenthe gaat wegverlichting met 30% minderen

Geplaatst: 14 maart 2010
Thema: Openbare verlichting

Van de website van Energeia:

De provincie Drenthe gaat de verlichting op de wegen met 30% verminderen. De provincie wil zo energie besparen, CO2-uitstoot terugdringen en lichtvervuiling tegen gaan, terwijl het verkeer nog steeds veilig gebruik kan maken van de wegen. De provincie heeft 460 kilometer weg en 280 kilometer fietspad onder haar hoede.

Uit een rapport van onderzoeksinstantie TNO is gebleken dat een vermindering van 30% geen gevaar oplevert voor de veiligheid. Daarbij tekent TNO wel aan dat die uitspraak geldt voor situaties waarbij kruisingen en rotondes goed verlicht zijn en er zich geen fietsers op de weg bevinden.

Als eerste zullen alle lichtmasten verdwijnen bij provinciale wegen in de gemeente Noordenveld, behalve bij kruispunten, tunnels, onderdoorgangen en carpoolplaatsen. Ook wordt gekeken of de huidige lampen kunnen worden vervangen door Led-lampen en of de benodigde energie kan worden opgewekt door zonnepanelen of windmolens. Om de veiligheid optimaal te laten zijn, gaat de provincie markeringen beter zichtbaar maken, reflectorpaaltjes plaatsen in krappe bochten en alle wegwijzers met binnenverlichting vervangen door reflecterende wegwijzers.

In het persbericht laat de provincie Drenthe weten “trots” te zijn dat in haar provincie nog plekken “volledig donker” zijn. Dat wil de provincie graag zo houden.

© 2002- Platform Lichthinder