Doe mee!

Een groeiende groep Nederlanders maakt zich sterk voor een donkere nacht.
Vereniging Platform Lichthinder faciliteert het verzet tegen lichtvervuiling.
Doe ook mee!

Je kunt actief of passief helpen:Stuur een protestbrief

Bent je nachtelijke reclameverlichting ook beu? Of kantoorverlichting die blijft branden? Schijf de veroorzakers zelf aan! Download hier templates voor protestbrieven of –emails.

Voeg een donkere plek toe

Waar is het nog echt donker in Nederland? Waar kun je nog sterren zien? Weet jij zo'n plek? Voeg 'm toe aan ons overzicht.

Nomineer een project voor De Zwarte Lamp

Welk product, concept of bedrijf heeft dit jaar als beste de duisternis in Nederland bevorderd? Platform Lichthinder is op zoek naar kandidaten voor De Zwarte Lamp, een prijs die we jaarlijks gaan uitreiken aan de beste bijdrage aan een donkere nacht.

Meld nieuws over lichthinder

Lees je iets interessants over lichthinder, of gebeurt er op dat gebied iets in jouw omgeving? Meld het ons! We willen ons regionaal correspondenten-netwerk graag uitbreiden.


Kom naar de Nacht van de Nacht

Samen genieten van het donker. Tijdens een excursie op zoek naar uilen. Varen door een donkere Biesbosch. Of het donker in de stad ervaren. Het kan allemaal tijdens de jaarlijkse Nacht van de Nacht.

Stel je gemeente kritische vragen

Kan het park niet dynamisch worden verlicht? Waarom draait die skybeamer elk weekend? Is de openbare verlichting wel zuinig genoeg? Vraag de betreffende wethouder naar het lichtbeleid van je gemeente.

Reageer op het forum

In ons forum kan iedereen terecht met hulpvragen over lichthinder. Misschien weet jij raad?

Maak een presentatie of werkstuk

Vind je lichthinder een interessant onderwerp? We helpen je graag bij het maken van een presentatie of werkstuk. Mail ons hier.


Like ons op Facebook

Lid van Facebook? Kom eens langs en like ons! Het lichthinder-nieuws kun je ook volgen door je te abonneren op onze rss-feed.

Stuur je foto van lichthinder in

Typisch gevalletje van veel te veel licht bij jou in de buurt? Maak een foto en stuur 'm op, dan zetten wij 'm (met naamsvermelding) op onze website in de serie Nederland bij Nacht.

Word lid van Platform Lichthinder

We zijn op zoek naar mensen die zich actief willen inzetten voor een donkere nacht. Binnen onze vereniging leer je nieuwe mensen kennen en kun je met jouw expertise anderen helpen. Een lidmaatschap kost maar 10 euro per jaar.

Steun ons met een donatie

Liever niet actief lid worden maar ons wel willen steunen met een financiële bijdrage? Word dan donateur.© 2002- Platform Lichthinder