Bewoners verzetten zich tegen nieuwe flatverlichting

Geplaatst: 25 augustus 2005
Thema: Sierverlichting / Terreinverlichting

Afgelopen maart is de galerijverlichting van een groot wooncomplex in Zeist aangepast wegens nieuwe brandweereisen. Een aantal bewoners is niet blij met de toegenomen lichtintensiteit en is een actiegroep begonnen. Van hun site:

De straat Warande is een gezellig wooncomplex in een bosrijk gedeelte van de gemeente Zeist. Er zijn 206 huisnummers met ruim 800 bewoners verspreid over twee L-vormige flats. Wegens nieuwe brandweereisen is de normale galerijverlichting zeer sterk verhoogd met minimaal een factor 5. Op het complex waant men zich overal in 10 Lux die ook direct de buitenlucht verlicht. De verlichting is niet anders opgehangen bij de ombouw, zodat bewoners op galerij en in portiek aan felle verlichting op gezichtshoogte worden blootgesteld.

De reden van deze strenge eisen is de zeer grote bewoningsdichtheid van onzelfstandige wooneenheden cq. studentenhuizen. Dus verving woningcorporatie SSHU uit kostenbesparing op alle plekken de matte armaturen door zeer sterke armaturen zonder de technische bevestiging te veranderen. Dat gebeurde op alle plaatsen van portiek tot galerij in de buitenlucht. Om zeker te weten dat echt overal 10 Lux lichtsterkte werd behaald, plaatste SSHU op enkele plaatsen op ooghoogte extra TL-verlichting.

Uit diverse gesprekken met buurtbewoners is weinig enthousiasme te horen voor de nieuwe brandweereisen en de onbenullige ophanging van de sterke verlichting. De helft van alle bewoners die aan binnenplaatszijde woont, klaagt over de felle galerij en portiekverlichting. Veel bewoners hebben in dikkere gordijnen moeten investeren en hebben dan nog de continu impressie dat een schijnwerper op hun kamer gericht staat. Ook een gevolg is gederfd woongenot doordat men ’s avonds het balkon niet meer kan gebruiken zonder in de felle verlichting te kijken. De mooie sterrenhemel boven de Warande is definitief voorbij.

Net zoals bij elk milieuprobleem zijn er natuurlijk ook voorstanders te vinden. De voorstanders vinden het wel fijn dat het ’s nachts lekker goed licht is op de Warande om goed de weg te vinden en het geeft een veilig gevoel. Helaas blijkt na de omschakeling nog niet het grote aantal inbraken te zijn afgenomen.

Lichtvervuiling op de Warande: warande.net/~tzijlman/warande/default.htm

© 2002- Platform Lichthinder