Berkel-Enschot krijgt dimbare straatverlichting

Geplaatst: 19 januari 2011
Thema: Openbare verlichting

Woensdag is ‘Licht op Aanvraag’ in Berkel-Enschot officiëel geopend. Straatlantaarns gaan automatisch feller branden op het moment dat een fietser of voetganger passeert en dimmen weer als er niemand in de buurt is.

‘Licht op Aanvraag’ werkt met LED-straatverlichting van Philips. Hierdoor wordt er tachtig procent minder energie gebruikt. Voorheen ging een deel van de verlichting na middernacht uit. Nu ‘weet’ de straatverlichting door sensoren en draadloze verbindingen wanneer iemand onder de verlichting doorloopt of fietst. Als er gedurende een aantal seconden niets wordt gedetecteerd, dimt het licht. Zo wordt er niet alleen voor energiebesparing, maar ook voor een groter veiligheidsgevoel gezorgd.

Het systeem met de naam LumiMotion is tussen november 2010 en januari in Berkel-Enschot, deelgemeente van Tilburg, getest. Met een compleet dynamisch verlichte wijk had de stad dé primeur van Europa in handen. Een groep buurtbewoners diende als klankbord voor de proef. In Nistelrode is er al een fietspad verlicht op deze manier. Tussen Heesch en Nistelrode is de Nistelrodeseweg voorzien van de wisselende verlichting.

(Bron: Omroep Brabant en Philips)

UPDATE:
Het Radio 1 Journaal besteedde er aandacht aan, zie radio1.nl/mediaplayer/19898-nos-radio-1-journaal, om ca. 17.47 tot 50 u. en om ca. 18.25 u. tot 28.

Ook in het NOS Journaal werd er kort aandacht aan besteed: beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1044300, vanaf ca. 20.40 tot 21.56 uur.

1 Reactie:

  1. Johan van der Velde:

    Geachtte,
    Ik denk als in alle plaatsen in Nederland het systeem met de dimverlichting zou plaats vinden dit een giga besparing op zou leveren, aangezien de wegen waar bijna geen verkeer zou plaatsvinden weinig verlichting is. Nu brand de verlichting op plaatsen waar geen verlichting nodig is en men zou landelijk eens moeten kijken wat dit op jaar basis kost. Dit in een tijd waar de burgers overal moeten bezuinigen en hier kunnen de gemeentes denk ik duizenden euro’s per jaar op bezuinigen.

© 2002- Platform Lichthinder