Terug naar het forum

Autolampen

Geplaatst: 21 februari 2012

Tegenover onze woning komt een nieuw parkeerplein. Ik ben bang dat de koplampen van de auto’s ’s avonds naar binnen schijnen. Zijn hier normen/regels voor?

4 Reacties:

 1. r67slootdorp:

  ik vind het jammer dat er bij de oorzaken op dit platform geen kopje verkeer staat. Lichthinder ontstaat niet alleen door straatverlichting ook door weggebruikers.

  Ben ook aan het zoeken naar normeringen/regels hierover, echter kan niets vinden. Met name de ontwikkeling van bochtverlichting op voertuigen met breedstralers zorgt volgens mij in toenemende mate voor overlast. Wij krijgen een rotonde op de hoek en ik vraag me af of hiervan de lichtcontouren door koplampen te berekenen zijn.

 2. Nina:

  Ben het hiermee eens. Steeds meer auto’s hebben veel te felle, slecht afgestelde witte verlichting. En dan niet gewoon 2 lampen, maar wel 4, of zo’n hele reeks van die oogverblindende lampjes boven, onder of naast de koplampen. Je wordt er volledig door verblind. En het lijkt wel of de lampen steeds feller worden. Dat geldt overigens ook voor verlichting van brommers en (snor)scooters en fietsen. En dan heb je nog auto’s met automatisch groot licht, dat veel te laat uitschakelt. Dat zou helemaal verboden moeten worden. Gewoon terug naar 2 koplampen voor auto’s, met normale lichtsterkte!

 3. Marcel:

  Ik ben vrachtwagen chauffeur en rijd soms uren lang achter auto’s aan die ledverlichting in hun achterunits hebben. Het komt vaak voor dat ik gewoon mijn ogen bijna niet meer open kan houden omdat die lampjes zo fel zijn waardoor ik echt pijn heb en een branderig gevoel krijg in mijn ogen. Ik heb het laatste jaar echt het idee dat mijn ogen achteruit gaan hierdoor! Hier zou echt meer onderzoek naar gedaan moeten worden.

 4. Yvonne:

  Ook mij valt op dat sommige verlichting van auto’s vreselijk veel hinder veroorzaakt aan mijn ogen. Vraag mij af of dit de bedoeling hiervan is.

© 2002- Platform Lichthinder