Arnhem wil lichthinder in de Veluwe terugdringen

Geplaatst: 7 februari 2011
Thema: Ecologie / Openbare verlichting

De gemeente Arnhem wil lichthinder in het Arnhemse gebied van de Veluwe terugdringen en de donkerte beschermen.

De gemeente Arnhem neemt in het gebied ten noorden van de Schelmseweg verschillende maatregelen om lichthinder te beperken. Hierbij neemt de gemeente de sociale veiligheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid in acht.

Ook kunnen inwoners van Arnhem zelf hun steentje bijdragen, bijvoorbeeld door het sluiten van gordijnen en terughoudend omgaan met sierverlichting.

Te veel kunstlicht is niet goed voor mens en natuur. Daarnaast kan het terugdringen van lichthinder de energiekosten verminderen. Ook onderzoekt de gemeente of het mogelijk is om openbare verlichting op sommige plekken (zoals natuurgebieden) achterwege te laten. Verder worden donkertebescherming en lichthinderreductie opgenomen in bestemmingsplannen.

In de wijk Schaarsbergen pakt de gemeente de openbare verlichting, reclameverlichting en particuliere verlichting aan. In deze woonwijk wordt een nieuw type straatverlichting toegepast dat zorgt voor minder lichthinder. Ook bij grote instellingen en militaire terreinen wil de gemeente maatregelen bevorderen om lichthinder te beperken. En bij sportterreinen, bedrijven, campings en maneges gaat de gemeente na hoe de terreinverlichting en verlichting van de parkeerplaatsen aangepast kunnen worden.

Arnhem vanaf de Posbank

(Bron: Gemeente Arnhem)

1 Reactie:

  1. Els Marcelis:

    Wat een geweldig initiatief! Hier kunnen we in Groningen (provincie) nog veel van leren.

    Met vriendelijke groet, Els

© 2002- Platform Lichthinder