App meet hemelduisternis

Geplaatst: 25 mei 2013
Thema: Onderzoek

Dark Sky Meter is een onlangs verschenen app waarmee je de hemelduisternis meet. Je legt je hand op de camera van je smartphone, haalt hem eraf, houdt de telefoon boven je hoofd en richt hem naar de lucht. Zo leg je vast hoe helder of troebel de sterrenhemel boven je is.

De app is tot stand gekomen in samenwerking met (amateur-)astronomen en de International Dark Sky Association (IDA). Er is een gratis lite versie die alleen het verschil toont tussen een ideale natuurlijke donkere hemel en jouw hemel. De pro versie bevat de bekende SQM weergave (een waarde tussen 16 en 22, maar ook de NELM (de visuele magnitude), maar ook lichtvervuilingskaart, schemertijden en de wolkenvoorspelling.

Als je je meting doorgeeft wordt de data verstuurd naar de IDA en onderzoekers. Ook wordt er binnenkort een live kaart met metingen gemaakt.

Meer informatie en downloaden: darkskymeter.com

3 Reacties:

  1. G.A. Barnsijn:

    Als je naar de “darkskymeter.com” site gaat, blijkt dat je $3,99 voor de app. moet betalen, wat wel zo netjes was geweest om dat alvast in het artikel ” App meet hemelduisternis” te vermelden; maar ja, we weten allemaal dat het woord milieu is uitgevonden om er een prijkaartje aan te hangen.

  2. Dik Trom:

    @G.A. Barnsijn: het is een Apple-app, dus betalen voor software is de default.

  3. Dik Trom:

    @G.A. Barnsijn: overigens is dat met het milieu en het prijskaartje alleen waar voor oude mensen zonder kinderen (of die hun kinderen enorm haten).

© 2002- Platform Lichthinder