Amsterdam onderzoekt doven verlichting

Geplaatst: 15 december 2007
Thema: Openbare verlichting / Reclameverlichting / Wetgeving

Uit het Parool van 7 dec j.l:

Amsterdam-Centrum gaat in kaart brengen wat de mogelijkheden zijn om de nachtelijke verlichting van openbare gebouwen en reclameborden buiten de uitgaansgebieden te doven. De deelraad heeft een motie van GroenLinks aangenomen om de ‘lichtvervuiling’ aan te pakken, maakte stadsdeel Amsterdam-Centrum vrijdag bekend.

Volgens GroenLinks is de verlichting van openbare gebouwen in de nacht en van reclame-uitingen energieverslindend en zorgt dit voor onnodige uitstoot van broeikasgassen. Het onderzoek richt zich nu op het doven van de verlichting tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends op werkdagen en vanaf 2 uur ’s nachts in de weekeinden. Het mag niet ten koste gaan van ”de veiligheid van mens en gebouw en de aantrekkelijkheid van de toeristische binnenstad”, aldus de motie.

De Amsterdamse binnenstad wordt onnodig ’s nachts verlicht als het gaat om schijnwerpers op openbare gebouwen en lichten op reclameborden, aldus raadslid Fjodor Molenaar van GroenLinks. ”Terwijl er op het grootste deel van die uren weinig mensen op straat zijn buiten de uitgaansgebieden.”

In winkelstraten in het centrum, zoals de Kalverstraat en de Leidsestraat, brandt volgens Molenaar dag en nacht het licht. ”Daar kan het na 11 uur ’s avonds donker worden.” Ook de verlichting van kerken kan minder, zegt hij. ”De verlichting van een gebouw als de Westerkerk kan beperkt worden tot die dagen dat er een feestje in de stad is.”

De gemeente Amsterdam zet elke avond in de hele stad meer dan 220 monumentale en anderszins bezienswaardige gebouwen en kunstobjecten in de schijnwerpers. Niet alleen bekende gebouwen als het Rijksmuseum, de Westerkerk, het Centraal Station, wetenschapsmuseum Nemo en het Paleis op de Dam, maar ook minder bekende objecten zoals het standbeeld van Anne Frank. Ook de bogen van tachtig bruggen in de grachtengordel zijn voorzien van lampjes.

© 2002- Platform Lichthinder