Amsterdam brengt lichtvervuiling in kaart

Geplaatst: 29 oktober 2010
Thema: Onderzoek

In opdracht van de gemeente Amsterdam hebben Henk Spoelstra en Wim Schmidt — beide lid van Platform Lichthinder — onderzoek gedaan naar de lichtuitstoot van Amsterdam. Vandaag zijn de resultaten bekend gemaakt op de website van de gemeente:

De gemeente Amsterdam heeft, als eerste grote gemeente in Nederland, de lichtvervuiling boven Amsterdam in kaart gebracht. Een teveel aan licht ontregelt de natuur en de mens. Amsterdam wil lichthinder en lichtvervuiling tegengaan, minder energie verspillen én tegelijkertijd het gevoel van veiligheid en sfeer ’s avonds en ’s nachts verbeteren. Daarom ontwikkelt de gemeente Amsterdam één integrale lichtvisie.

In opdracht van de gemeente hebben KEMA en Sotto le Stelle de lichtvervuiling in Amsterdam kaart gebracht. In de winter van 2009/2010 is met een zeer gevoelige lichtmeter gemeten hoe helder de hemel door het kunstlicht werd verlicht. Vervolgens is de helderheid gefotografeerd. De foto’s en het gemeten licht zijn met een computerprogramma omgezet in lijnen en daarna op de plattegrond van Amsterdam gezet. De verdeling van de lichtvervuiling in Amsterdam heeft een ‘T’-vorm met uiteinden die lopen van het westelijk havengebied via het centrum naar Amsterdam Zuid-Oost. Vanuit het centrum loopt ook een band richting Schiphol.

Amsterdam ontwikkelde al criteria voor het slimmer schakelen van de verlichting van gebouwen. Uitgaansgebieden (Rembrandtplein, Leidseplein) en locaties zoals het Stationsplein en de Dam zijn de hele nacht verlicht. In woonwijken of landelijke gebieden wordt het aanlichten van gebouwen voortaan om middernacht uitgeschakeld. Dat bespaart energie en het draagt bij aan het verminderen van lichtvervuiling.

Amsterdam gebruikt ook ledverlichting, die veel minder energie gebruiken en langer meegaan. De 1800 gloeilampjes van de Magere Brug worden vervangen door speciaal ontwikkelde ledlampjes. Hiermee wordt 85% energie bespaard. Verder gebruikt de ledverlichting die de gevels van de Hermitage zacht aanlicht, veel minder energie dan ‘gewone’ schijnwerper. Deze verlichting is ingebouwd in de bestaande straatlantaarns. Dit voorkomt extra losstaande objecten in de openbare ruimte.

Meer info: amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/licht/licht_nieuws/amsterdam_brengt/
Download het rapport

 

Amsterdam bij nacht, originele opname

     

Amsterdam bij nacht, met kleurcorrectie

     

Nachtfoto van Amsterdam met lichtvervuiling

     

Aantal zichtbare sterren

     

© 2002- Platform Lichthinder